Solar Akü Nedir? Solar Güneş Enerji Sistemi Akü Çeşitleri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş, her geçen gün daha fazla kullanılmaya başlanmaktadır. Büyük şirketler tarafından kurulan güneş enerji sistemleri, bir fabrikanın ya da bir bölgenin elektriğini sağlama noktasında büyük kolaylıklar sağlıyor. Bu sistemler artık normal insanlar tarafından da kullanılmaya başlanmıştır. Çalışma prensibi oldukça basit olan güneş enerji sistemlerinin farklı parçaları vardır. Bütün bu parçalar sistemin kusursuz bir şekilde çalışması adına son derece önemlidir.

Güneş enerji panellerinde, sistemlerinde akü seçimi

Solar Akü Nedir?

Güneş enerji sistemlerinin en önemli parçalarından birisi solar akülerdir. Solar akü, güneşten elde edilen enerjinin depolandığı yerdir ve bunlar güneş pili adıyla da bilinmektedir. Sistemin elde ettiği enerjinin anında kullanılması her zaman mümkün olmamaktadır. Ayrıca güneşin olmadığı zamanlar için de depolama yapılması gerektiğinden bu aküler geliştirilmiştir.

Bu akülerin farklı türleri vardır ve özellikleri de türlerine göre farklılık göstermektedir. Fakat genel olarak bakım gerektirmemeleri ve uygun fiyat seçeneğine olmaları en önemli özellikleridir. Bundan dolayı güneş enerji sistemlerinde solar aküler adeta vazgeçilmez duruma gelmiştir.

Solar akülerin genel özelliklerini kısaca şu şekilde açıklamak mümkündür:

  • Uzun Kullanım Ömrü: Üretiminde kullanılan malzemelerin kalitesinin yüksek olmasının haricinde, geliştirilen özel sistemler sayesinde uzun kullanım ömrüne sahiptir.
  • Yüksek Enerji Yoğunluğu: Normal akülere göre çok daha yüksek enerji yoğunluğuna sahiptir ve bu da güneş enerjisinin depolanması noktasında önemli bir avantaj sağlamaktadır.
  • Isıya Dayanıklılık: Yüksek ve düşük sıcaklıklardan etkilenmez.
  • Aşınmaya Dayanıklılık: İçerisindeki malzemeler aşınmaya karşı dayanıklıdır ve bu da kullanım ömrünün uzun olmasını sağlar.
  • Kendi Kendine Bitme Oranının Düşük Olması: Kullanılmadığı zamanlardaki deşarj oranı çok düşüktür.
  • Yüksek İşletme Güvenliği: Güvenlik noktasında sorun çıkarmayacak şekilde geliştirilmiştir.
  • İdeal Şarj Kabulü: Güneş enerjisini en iyi şekilde şarj edebilme özelliğine sahiptir.

Solar akü, kendi içinde farklı parçalardan oluşmaktadır. Akülerin, şarj olabilmesi için solar akü şarj devreleri ve solar akü şarj cihazı çok önemli işlevler yapar. Bu iki parça olmadan, güneşten üretilen elektriğin akülerde depolanması söz konusu değildir.

Solar akü şarj devreleri, güneşten elde edilen enerjinin aküye depolanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu devreler, güneşin elde ettiği enerjiyi, uygun forma sokup aküye gönderir. Fakat bunların çalışabilmesi için elde edilen enerjinin eşik değerin üzerinde olması gerekiyor. Özellikle kış aylarında uzun süreler güneşin görünmediği yerler oluyor. Ya güneşin enerjisi düşük oluyor. Bu dönemlerde eşik değerin aşılması zor olduğundan devreler çalışmayabiliyor. Bundan dolayı da bulunan yerdeki güneşin durumuna uygun devrelerin tercih edilmesi, verimlilik açısından çok önemlidir.

Güneş enerji sistemlerindeki bir diğer önemli parça ise solar akü cihazıdır. Bu cihaz, adından da anlaşılacağı üzere, güneş panellerinden elde edilen enerjinin, kontrollü bir şekilde akülere aktarılmasını sağlamaktadır. Güneş panellerinden gelen akımı dengelemesi için geliştirilen bu cihazlar, akülerin ömürlerinin uzun olmasını da sağlar. Aküler tamamen dolunca gelen akımı keser ve aküye daha fazla yük binmesini engeller. Bu da akülerin ömürlerinin uzun olması için çok önemlidir. Bu cihazın mutlaka kaliteli ve uygun değerlere sahip olması gerekiyor. Güneş panellerinin elektrik üretim kapasitesi ile uyumsuz olması durumunda, sistemin ömrü uzun olmayacaktır.

Solar Güneş Enerji Sisteminde Kullanılan Akü Çeşitleri

Güneş enerji sistemlerinin en önemli parçalarından birisi olan akülerin farklı çeşitleri vardır. Bu alanda firmalar tarafından üretilen akülerin sayısı çok fazla olmasına karşın Trojan akü, bunlardan bir adım daha öndedir.

Trojan akü tarafından güneş enerji sistemlerinde kullanılacak farklı özelliklere sahip iki ayrı sınıf akü, kullanıcıların kullanımına sunulmuş durumdadır. Bunlardan ilki Solar AGM serisi olup bu aküler Deep Cycle özelliğine sahiptir. Bakım istemeyen ve üstün performans gösteren bu ürünler, her türlü hava şartına karşın dayanıklıdır. SAGM serisi olarak da bilinen akü grubundaki nominal gerilim seçenekleri 6 V ile 12 V arasında değişirken nominal kapasite ise 105 Ah ile 375 Ah arasında değişir. Bu aküler normal kullanıcıların bütün beklentilerini rahatlıkla karşılayabilecek kapasitededir.

Trojan akü, endüstriyel amaçlı olarak kullanılacak aküleri de üretmektedir. Sulu ve Deep Cycle özelliğine sahip olan bu aküler, %50 oranındaki deşarj derinliğiyle dikkat çekmektedir. SIND seri olarak bilinen bu gruptaki nominal gerilimler 2 V ile 6 V arasında değişirken nominal kapasite ise 472 Ah ile 1882 Ah arasında değişir. Kullanıcılar, kendi ihtiyaçlarına bağlı olarak Trojan akülerden uygun olanları tercih edebilir.

Güneş Paneli Akü Seçimi

Güneş enerji sistemlerine akü seçerken dikkat edilmesi gereken farklı hususlar vardır. Yani herhangi bir akünün alınarak sisteme eklenmesi söz konusu değildir. Bu tür bir hareket, sistemin verimliliğini düşürür. Bundan dolayı da istenilen elektrik sağlanamayacağı gibi sistemin zarar görmesi dahi söz konusu olabilir. Akü seçiminde dikkate alınacak olan hususlar genel olarak şunlardır:

Kapasite ve Güç

Kapasite, bir akünün ne kadar enerji depolayacağını gösterir. Bu genellikle kWh cinsinden olur. İnsanlar seçim yaparken buna çok fazla dikkat etmek zorundadır. Eğer ihtiyaçtan daha düşük kapasiteli akü alınırsa, ihtiyaç karşılanmaz ve ekstra akü alınması gerekir.

Kapasite dışındaki bir diğer unsur ise güçtür. Yani akülerin ne kadarlık bir elektrik sağlayacağını gösteren birimdir. Tercih edilecek olan gücün, kullanım alanındaki cihazları çalıştırmaya yetecek kadar olması gerekiyor. Aksi durumda depolanan elektrik çok fazla olsa dahi aküden gerekli güçle çıkmayacağı için iş görmeyecektir.

Deşarj Derinliği

Akü üreticileri, akülerin uzun ömürlü olması için nasıl kullanılacağına dair bir takım kurallar koymaktadır. Bunlardan bir tanesi de deşarj derinliğidir. Bu ifade, bir akünün ne kadarlık kısmının şarj edilmeden kullanılacağını gösterir.

Bazı akülerde deşarj derinliği %90’dır. Yani akünün %10’luk kısmı kullanıldıktan sonra şarj edilmelidir. Diğer bölümlerin şarj edilmeden kullanılması, akünün ömrünün azalmasına neden olacaktır. Bundan dolayı da akü seçimi yaparken, bu hususa dikkat etmek gerekmektedir.

Geri Dönüş Verimliliği

Akülerin dolması için harcanan enerji ve bunun geri dönüşünün oranlanması, enerji verimliliği olarak adlandırılır. Verimliliği yüksek olan akülerin tercih edilmesi daha uygun olacaktır.

Pil Ömrü ve Garanti

Solar akü seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de pil ömrüdür. Pil ömrünün uzun olması, yakın zamanda ekstra bir maliyete girmeyi engeller. Bundan dolayı büyük öneme sahiptir. Ayrıca alınacak olan akünün garanti süresinin de yüksek olması gerekir.

Bir yorum

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir