AGM Akü Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Daha önce kullanılan akülerin ağırlıklarının ve güvenirliklerinin başta askeri araçlar ve uçaklar olmak üzere pek çok noktada yeterli olmamasından dolayı kapalı kurşun asit bataryası olarak AGM aküler geliştirilmiştir. Akü içerisinde yer alan fiberglas mat, sülfürik asidin emilmesini sağlar ve bu da pilin dökülmesi gibi önemli bir sorunu tamamen ortadan kaldırır. Dökülmemeleri, farklı şekillerde kullanılmasına ve taşınmasına olanak vermektedir.

AGM Akü özellikleri

AGM Akü Özellikleri Nedir?

AGM akülerin özellikleri, insanların bu alandaki ihtiyaçlarını etkin olarak karşılanması için geliştirilmiştir. Çok düşük bir iç dirence sahip olan bu aküler, istendiğinde yüksek akımlar da iletebilir. Sulu kurşun akülerden çok daha hafif olan AFM aküler, bakım gerektirmezler ve iyi elektrik güvenirliği sağlarlar.

Kurşun asit bataryalarda, sülfat oluşumunun engellenmesi için 6 ayda bir sularının değiştirilmesi gerekir. Fakat AGM akülerde böyle bir durum yoktur. Çünkü bu aküler sülfasyona çok daha az eğimlidirler ve bu özelliklerinden dolayı depolarda çok daha uzun süre tutulabilirler.

AGM akülerin en önemli özelliklerinden birisi, %80 deşarj derinliği sunmasıdır. DoD ise %50 olarak belirlenmiştir ve bunlar kullanımda çok ciddi avantajlar sunar. AGM aküler genel itibariyle 30 ila 100 Ah arasındadır. Boyutlara bağlı olarak farklı seçenek sunarlar ve farklı alanlarda kullanırlar. Kullanım alanları karavan, akülü tekerlekli sandalye, mobil araçlar, telekomünikasyon sistemleri, yenilebilir enerji sistemleri ve benzer sistemlerde kullanılabilir.

Olası bir kaza anında dökülme olasılığı son derece düşüktür ve bu da güvenlik için çok önemli bir husus olarak dikkat çeker. Bu akünün sağlamış olduğu avantajlar şu şekildedir:

  • Soğuk havalarda da kullanım imkanı ve yüksek performans
  • Titreşimden etkilenmeme ve yüksek dayanım
  • Oksijen ve hidrojeni tutarak su tutma
  • Çok hızlı şarj edilme özelliği
  • Yüke duyarlı özgül güç, düşük direnç
  • Matlaşma teknolojisinin kullanımı sayesinde dökülmenin engellenmesi

AGM Akü Ömrü

AGM akünün kullanım ömrü son derece yüksektir. Bu ömür sabit olmayıp sıcaklıkla ilişkilidir. Düşük sıcaklıklarda kullanım ömrü 7-10 yıl kadar olan AGM akü, ortalama sıcaklıklarda kullanılırsa kullanım ömrü 4-6 yıla kadar düşmektedir. Çok yüksek sıcaklıklarda ise kullanım ömrü 2 yıla kadar düşebilir. Bundan dolayı, kullanım nasıl bir ortamda yapılacaksa tercihin buna göre yapılması gerekir. Aksi durumda akünün beklentileri tam olarak karşılamayacağından bahsedilebilir.

AGM Akü Nasıl Şarj Edilir?

AGM aküler, şarj edilme noktasında da önemli avantajlar sağlamaktadır. Sulu akülerden farklı özellikler göstermesine karşın sulu akülerde kullanılan şarj yöntemlerinin bu akülerde de geçerli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ancak şarj edilirken sıcaklığa dikkat edilmesi gerekir. Şarj esnasında sıcaklığın 49 dereceye kadar ulaşmasında sorun olmaz iken bu sıcaklığın üzerine çıkıldığı takdirde şarjın durdurulması, akü üreticileri tarafından tavsiye edilmektedir.

AGM akü kullanıldıktan sonra tamamen deşarj olursa kısa sürede tamamen şarj edilmesi gerekir. Bunun için uygun olan şarj aletinin kullanılması çok önemlidir. Bu akülerin farklı tipleri olduğundan şarj cihazları arasında da farklılıklar bulunabilir. Şarj yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardan bazıları şu şekildedir:

  • Otomatik kapanma özelliği olmayan şarj cihazlarının kullanılmaması
  • Akünün, şarj cihazına doğru bir şekilde bağlanmasını sağlamak
  • Şarj edilen ortamın iyi bir şekilde havalandırılıyor olması
  • Akünün ısınması ve taşması durumunda şarj işlemi durdurulması

Akünün şarjı, kullanım ömrünü direkt olarak etkilemektedir. Bundan dolayı bahsedilen uyarılara dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi durumda, AGM akünün kullanım ömründe ciddi bir düşüş yaşanacaktır. Tercih edilecek olan akünün türüne göre bu talimatlar dikkate alınmalı ve işlem de buna göre yapılmalıdır.

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir