Akü Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Aküler arabanın çalışmasını sağlayan ve elektrik ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan parçalardır. Araca doğru akü modeli seçildiğinde akü araç ile bütünleşir ve üst düzey bir performans ortaya koyar.  Akülerin ömrünü uzatmak ve her modelde en üst düzey verimi sağlayabilmek için akü tercihinde birçok farklı konuya dikkat etmek gerekir. Uyarıları dikkate alarak araca en uygun modelin tercih edilmesi halinde hem aracın yolda kalma ihtimali düşer hem de güvenilir koşullarda bir araç sürüşü mümkün olur.

Araba için e n iyi akü hangisi sorularının yanı sıra kullanıcılar akü ile ilgili daha birçok farklı soruya yanıt arar. Araç kullanan sürücülerin çoğu, aküler hakkında yeterli bilgiye sahip değildir.  Nasıl bir akü almak gerekir ve akü seçimi nasıl yapılır gibi konularda yapılan araştırmalar neticesinde sürücülerin daha doğru bilgi edinmeleri mümkün olur. Akü alırken nelere dikkat etmeli ve doğru akü tercihi için bilinmesi gerekenler gibi konular hakkında yapılan araştırmalar sürücülerin bu konuda gerekli bütün bilgileri öğrenmelerini sağlar.

Akü alırken bilinmesi gerekenler konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan sürücüler, akü kullanımı sırasında beklenmedik birçok arıza ile karşılaşabilir. Aracın elektrik sisteminde arızaların meydana gelmesi, aküden istenilen performansın alınamaması ve akü boyutunun farklı olmasından dolayı yerine takılamaması gibi birçok farklı problem sürücüleri bekler. Pek çok farklı senaryo ile karşılaşmamak ve zaman kaybı yaşamamak için akü tercih etmeden önce bu konuda detaylı bir araştırma yapmak ve doğru bilgilere ulaşmak önem taşır.

Akü Seçimi Nasıl Yapılır?

Akü alırken nelere dikkat edilmeli konusunda yapılan araştırmalar birçok farklı sonucu ortaya koyar. Akü hakkında daha önce bilgi sahibi olmayanlar ilk defa yapacakları akü tercihi sırasında akülerin kataloğuna bakarak tercih öncesinde bilgi sahibi olmalıdır. Akülerin yer aldığı kataloglar kullanıcılara aküler hakkında birçok bilgi verir. Kullanıcı kategoriler yardımı ile birçok farklı marka aküyü bir arada görebilir ve her marka akü hakkında kısa süre içerisinde bilgi sahibi olabilir. Kataloglar yardımı ile kullanıcılar araçları için en uygun modele kolayca karar verebilir.

Akünün fiziksel kriterleri çok önemlidir. Örnek olarak akü tercihinde kullanıcıların mutlaka akü boyutuna bakmaları ve araçları için uygun boyuta sahip olan aküleri tercih etmeleri gerekir. Hold-Down adı verilen çıkıntılar akünün uygun yere kolay monte edilmesini sağlar. Akü boyutunun gerekenden büyük olması durumunda akü yerine oturmaz ve yanlış tercih kullanıcılara zarar verir.  Akü tercih ederken kutup başlarının uygun olup olmayacağı mutlaka incelenmelidir.

Akü Tercihinde Araca Uygun Olmasına Dikkat Edilmeli

Araçlar çalışma esnasında belirli oranda elektrik kullanır.  Akü tercihinde kullanıcıların bu özelliği göz önünde bulundurmaları gerekir. Burada üreticilerden alınacak olan akü bilgisi oldukça önemlidir.  Birçok durumda aküler, araçlara ilk denemede uygunluk sağlar. Ancak bazı durumlarda araçlara sonradan eklenen birtakım özellikler, akülerin desteklenmemesine neden olur. Bu nedenle öncesinde mutlaka araların desteklediği aküler hakkında bilgi edinilmesi gerekir.

Mutlaka Aracın Önceki Aküsü ile Benzer Özellik Taşıyan Aküler Tercih Edilmeli

Akü tercihinde sürücüler için en önemli konulardan birisi alınacak olan yeni akü ile eski akü modelinin birbiri ile benzer özelliklere sahip olmasıdır. Araçlar için en doğru aküye karar verebilmek için, aracın fabrika çıkışında hangi akü ile kullanıma sürüldüğü öğrenilmelidir. Bu sayede kullanıcılar sıradaki akü tercihinde hangi modeli seçeceklerine dair bilgi sahibi olur. İlk defa akü alacak olan sürücüler akü tercihi öncesinde şu hususlara dikkat etmesi gerekir;

  • EFM akü, AGM akü ve ağır hizmet tipi akü gibi diğer özelliklere dikkat edilmelidir.
  • Starter akü tercih edilecek ise sulu tip aküler arasından tercih yapılmalıdır.
  • Eski akü ile yeni alınacak akü karşılaştırılarak marş değerleri ve kapasitesinde benzerlikler gözlenmelidir.
  • Start-stop özelliği bulunan araçlar için akü tercihinde mutlaka kuru aküler arasından tercih yapılması gerekir.
  • Sulu tip akü tercih edecek olan sürücüler buna alternatif olarak EFB tipi aküler arasından da seçim yapabilir.

Akü Seçiminde Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araçlarda doğru performans elde edebilmenin en önemli şartı aküdür. Aküler eğer aracın çalışma sistemini desteklemezse, istenilen verimin alınması söz konusu olmaz. Sürücüler akü tercihinde karar verdikleri akü modelinin aracın elektrik tüketimine karşılık gelip gelemeyeceğini araştırmalıdır. Eğer aracın toplam enerji ihtiyacını karşılama kapasitesine denk gelmeyen bir akü tercih edilirse, akü kısa sürede biter ve araçta bir takım kısa devreler meydana gelir. Bununla bitlikte özellikle kış aylarında ciddi marş sorunları yaşanır.

Akü seçimi sırasında araç şarj sisteminin doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığı da önemlidir. Sürücüler tam şarjlı bir akü kullanarak mutlaka şarj sistemini kontrol etmeli ardından akü tercihini yapmalıdır.

Akü tercihi sırasında sürücülerin alternatörün aküye uygun olup olmadığına bakmalıdır.  Eğer araçta bulunan alternatör, araç aküsü için yetersiz kaırsa bu durumda akünün yeterli derecede şarj edilmezi mümkün olmaz. Yarım şarj olan akünün hem kullanım ömrü azalır hem de kısa süre içerisinde biterek aracı yolda bırakır. Araçlarda bulunan elektrik kablo sistemi yeni yüksek kapasiteye sahip olan aküye uygun olmazsa bu durumda alternatör yüksek akımlar ile uzun süre boyunca aküye besleme yapar. Bu durum akımı gerçekleştiren kablolarda aşırı ısınmaya neden olur. Isınmadan zarar gören kablolar birçok farklı arızaya ve ciddi soruna neden olabilir.

Akü Alırken Üretim Tarihi Önemlimi?

Akü alırken nelere dikkat etmeli sorusuna yanıt arayan sürücüler tercih edecekleri akünün üretim tarihini mutlaka göz önünde bulundurmalıdır. Yakın zamanda üretilen aküler, kullanım konusunda sürücüleri daima memnun eder. Raflarda uzun süre beklemiş olan aküler zamanla yarı yarıya performans kaybı yaşar. Uzun süre kullanılmayan araçlarda meydana gelen her türlü akü problemi, rafta bekleyen aküler için de geçerlidir. Bu nedenle raf ömrü 1 yılı geçen aküler mümkün oldukça tercih edilmemelidir.

Araç Aküsü Kaç Volt Olmalı?

Araç için tercih edilecek akülerin en az 12,6 volta sahip olması gerekir. Bu volt ve üzerinde güce sahip olan aküler motor çalıştığı esnada 13,7 ile 14,7 arasında ölçülür. Bu değer de normal karşılanır. Araç kullanımı esasında sürücüler karanlık bir alanda farları yakarak akünün volt derecesine karşı kolay bir şekilde fikir sahibi olabilir. Karanlık alanda araç çalıştırıldıktan sonra aracın farları açılarak ön taraftan farlara bakan sürücüler, eğer farların çalıştıktan sonra zamanla sönmeye başladığını görürse bu durum akünün voltajında problem olduğu sonucunu ortaya koyar. Aynı şekilde motor devri arttıkça veya azaldıkça farlarda bulun yoğunlukta artarsa yine sürücüler voltajda sorun olduğunu anlamalıdır. Ancak her koşulda ve her devirde farların yoğunluğu sabit olarak kalırsa, bu durumda akünün voltaj araç için uygundur sonucu ortaya çıkar. Voltaj ölçümü ve aküde meydana gelen volt problemleri gibi konularda sorun ile karşılaşan sürücüler bir oto servise uğrayarak akülerde bulunan voltaj problemini giderebilir. Aküde meydana gelen volt problemleri ilerlediği durumda araçta ani kesintilere ve sistemsel arızalara neden olabilir.

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir