Jel Akü Nedir?

Jel (Gel) Akü Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Jel (Gel) akülerin teknik özelliği, jel akü nedir gibi teknik açıklamalara geçmeden önce jel akülerin ne olduğuna dair herkesin anlayacağı dilde bir açıklama yapmamız gerekirse şunu söyleyebiliriz.

Jel akülerin en büyük özelliği veya kullanım alanı “derin deşarj” uygulamalarında kullanılıyor olmasıdır. Jel aküleri kullandığınız süre zarfında saf su ilavesi gerektirmediğinden jel akülere “bakımsız akü” denilir. Jel akülerin en büyük özelliği ve kuru şarjlı akülerden farkı ise derin deşarj özelliğidir. Peki nedir bu derin deşarj?

Jel akülerin derin deşarj düzeyi kuru veya sulu akülere göre %75 tir. Aşağıdaki görselde jel akü ve sulu akülerin deriz deşarj grafiğine bakınız.

Jel akü nedir?

Daha anlaşılır bir ifadeyle anlatmak gerekirse jel aküleri, deşarj sonrası şarj ettiğimizde içerisinde bulunan kimyasal yapı herhangi bir zarar görmeden şarz tamamlanmış olur. Aynı işlemi, kuru veya sulu akülerde yaptığınızda ise yani derin deşarj sonrası şarj yaptığınızda akü içerinde bulunan kimyasallar her şarjda zarar göreceğinden akünün ömrü her şarjda kısalmaktadır. Toparlamak gerekirse; jel akü için şarj – deşarj işlemi sonrası performansından ödün vermeyen aküler denilebilir.

Buraya kadar mümkün mertebe teknik deyimler ve açıklamalardan uzak durarak jel akülerin özelliklerini açıklamaya çalıştık. Ancak meraklısı için teknik bir açıklama yapmak gerekirse şunları söyleyebiliriz.

Jel bir akü(aynı zamanda jel hücre olarak da bilinmektedir) jelleştirilmiş elektrolitli bir VRLA aküdür; sülfürik asit silis buharı ile karıştırılarak, katı jel biçimli hareketsiz olarak çıkar. Bu akülerin de sulu kurşun asit aküler gibi dik tutulma zorunluluğu yoktur. Jel aküler elektrolit buharlaşmasını, dökülmesini(ve bunu izleyen paslanma problemlerini), ki bu sorunlar sulu aküler de ortak problemlerdir, azaltmışlardır ve çok yüksek sıcaklıklar için, sarsıntı veya darbe için yüksek direnç göstermektedir.
Kimyasal olarak jel aküler sulu akülerle neredeyse aynıdır fakat aralarındaki fark kurşun plakalarda antimon, kalsiyum ile yer değiştirmiştir ve gazın tekrar birleşimi meydana gelebilmektedir. Modern jel formülü ve büyük ölçekli üretim Otto Jache ve Heinz Schreoder’in <US Patent 4,414,302> patenti ile German Co. Accumobterenfabrik GMBH’ye resmi olarak aittir.
Jel elektrolitten dolayı ayırıcıların önemi çok kritik değildir, yapımı zor bir malzeme değildir ve çevrim ömrü artmıştır. Daha önemlisi, gerçek gaz yeniden birleşimi kullanıldığı için aküleri susuz yapmaktadır ve bakımsız olarak adlandırılmaktadır. Tek yönlü valfler 2 psi değerine ayarlanmıştır ve bu tam tekrar birleşmenin gerçekleşmesi için yeterlidir. Şarjın sonunda aşırı şarjdan dolayı pozitif plakada oksijen oluştuğu zaman, jelin içinde “shrink crack” boyunca doğrudan negatif plakaya ki negatif plaka yüksek yüzey alanı saf kurşundan yapılmıştır ve olabildiğince hızlı yanıp bitmektedir. Bu oksijen ve hidrojen negatif plakanın sünger kurşun metal yüzeyinin üzerinde emilir ve su olarak birleşir ve hücre içerisinde alıkonulur.

Neden Jel Akü?

Jel aküler diğer akü türlerine göre kullanım ömrü 4 ila 8 kat arası fazladır. Bu kullanım ömrünün neden uzun olduğunu teknik açıklamalarıyla birlikte yukarda anlattık. Tüm bu anlatılanlar ışığında akü tercihinde neden jel aküleri tercih etmeniz gerektiğini anlattığımızı inanarak kullanım alanlarına geçelim.

Jel Aküler Nerelerde Kullanılır?

Çalışma sistemi, (hareket etme, ve/ya işlem yapmak) tamamen aküye dayalı akü haricinde başka bir enerji kaynağına ihtiyaç duymayan sistemler. Nedir bunlar?

 

Tekneler

Karavanlar

Golf Araçları

Yer Temizleme Makineleri

Yenilenebilir Enerji Sistemleri

Telekomünikasyon Sistemleri

Tekerlekli Sandalyeler

Mobil Dükkanlar

Manuel Transpaletler

Yukardaki listede gördüğünüz gibi bu cihazların tamamı (akülü sandalye, golf araçları vb. gibi) hareket ve işlem yapmak için tüm enerjilerini aküden alan sistemlerdir. Özellikle akülü sandalye ve golf araçları gibi sürekli şarj – deşarj işlemine maruz kalan cihazlar için kullanılan aküden uzun ömür almak istiyorsunuz tercihinizi Gel akülerden yana kullanmanızı öneririz.

12 Yorumlar
  1. mm
    • mm

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir